In gesprek met Michael Glaser | Commercieel medewerker binnendienst

Michael Glaser (44) is inmiddels alweer ruim 2 jaar werkzaam bij Meka Steel. Officieel gaat hij door het leven als commercieel medewerker binnendienst. Maar binnen de dynamische organisatie van Meka’ is het vooral aan hemzelf om een effectieve invulling te geven aan zijn dagelijkse werkzaamheden. En juist dat is de reden waarom Michael helemaal is zijn element is bij Meka Steel: de strategisch/tactisch inkooppartner voor staal & metaal. Want hierdoor krijgt hij alle ruimte om te groeien, te verdiepen en te verbreden én om na een keer vallen gewoon weer op te staan. Meka Steel is een echt Kempisch bedrijf én ook enorm ambitieus. Dat werd ons wel duidelijk tijdens het gesprek met Michael …

“Ik ben al ruim 20 jaar actief in het werkveld en eigenlijk altijd binnen functies met een commercieel karakter. Dat levert me nu -hier bij Meka’- echt veel voordeel op. Mijn kennis en knowhow is breed en dat komt dus goed van pas binnen in mijn functie als commercieel medewerker binnendienst. Goed om te vermelden: een breed spectrum aan kennis is mooi, maar ik merk hier dat ‘diepte’ binnen bepaalde expertises ook enorm belangrijk is. Gelukkig is hier ruimte voor verdieping en kan ik altijd terecht bij de collega’s wanneer ik ergens tegenaan loop. Maar bovenal ben ik meest van tijd zelfstandig actief op het gebied van inkoop en verkoop van staal en metaal in de vorm van plaatmateriaal, het uitwerken van offertes, het organiseren van transport, contact met klanten en algemene administratie. Veel diversiteit dus en binnen mijn functie is er ook de ruimte om ‘alles’ aan te pakken. Het moet je wel liggen en in mijn geval is dat dus ook zo. Sterker nog: dit is echt een van de redenen waarom ik hier graag werk.”

VAN VERBREDING NAAR VERDIEPING

“Zoals ik net al aangaf, een breed spectrum aan kennis is mooi, maar ik ben er hier wel achter gekomen dat doorontwikkeling in de diepte écht enorm belangrijk is. In vorige functies bij andere werkgevers waren mijn werkzaamheden vaak verkoopgericht. Hier bij Meka’ ligt de focus echt op het inkoopgedeelte en dat vraagt om veel kennis en knowhow van de markt. Hierin moet ik nog flink wat stappen zetten. Je zou het ook kunnen omschrijven als ‘meegroeien met Meka Steel’. Want we zijn een kleine club met grote ambitie en om hier invulling aan te geven moeten we op persoonlijk vlak ook ambitieus zijn en blijven. In mijn optiek gaat dit altijd samen.”

Hoe denk je die stappen te gaan zetten? “Arold en Jan (Directie/eigenaren Meka Steel, red.) hebben enorm veel kennis in huis op het gebied van strategisch/tactisch inkopen, dat ik me in die zin nergens zorgen over maak. Ze leren me veel en vervolgens geven ze me ook de vrijheid om opgedane kennis op m’n eigen manier toe te passen. Ook dat is fijn, je wordt hier niet in een bepaald (werk)stramien geduwd. Daarnaast wordt er ook meegedacht als het gaat om verdieping. Een mooi voorbeeld is de cursus Duits voor gevorderden die ik op het moment volg: in mijn communicatie richting leveranciers (met name Duits, red.) schoot ik gewoon te kort. Je voert gesprekken op behoorlijk niveau en echt op inhoud. Dan moet je op het gebied van taal ook mee kunnen praten óp niveau. Ik heb dat intern aangekaart en volg nu dus een speciale cursus. Dat noem ik echt verdieping, want het is niet dat ik voorheen steenkolen-Duits sprak, haha.”

NIET ZOMAAR EEN STRATEGISCH PARTNER

“We hebben hier één ding heel scherp voor ogen: als je invulling wilt geven aan strategisch/tactisch partnerschap op het gebied van inkoop van staal & metaal, dan moet je echt weten waar je over praat. Je moet het gesprek met klanten -op niveau- kunnen voeren en de vraag achter de vraag weten te achterhalen. Zijn er specifieke wensen en/of eisen dan moet je daar op in kunnen spelen. Wij denken dan ook niet in termen van vraag en aanbod, om vervolgens alles erdoor te duwen bij de klant. Korte termijn succes levert ons uiteindelijk weinig op. Alhoewel onze aanpak wel kan bijdragen aan een korte termijneffect. Toch maken wij het échte verschil op de lange termijn, met een verlaging van de TCO als het ultieme resultaat.”

DE WERKOMGEVING

“Er wordt hier gewerkt, gepraat en gelachen. Kortom, de werkomgeving is ‘gewoon’ lekker Kempisch en informeel. Ergens ook wel logisch want we zijn een relatief kleine en platte organisatie. Ons kantoor is nu zeker geen paradepaardje, máár zoals ik al aangaf we zijn ambitieus. We zijn ons dan ook volop aan het oriënteren op een nieuw pand. Wellicht kiezen we zelfs voor complete nieuwbouw. We willen de dynamiek van Meka Steel ook terug gaan zien in onze huisvesting, want nu is dat simpelweg niet het geval. Nu zie je de dynamiek van het bedrijf vooral terug in de manier waarop we werken. Dit betekent: aanpakken en doorpakken en niet vergaderen om het vergaderen. Vergadering van een uur ingepland? Dat kan. Maar als we binnen een half uur klaar zijn, dan is dat wellicht de grootste winst!”

PROFIT

Wat betekent voor jou ‘Route to profit’? “Het klinkt misschien gek, maar ik zou kunnen zeggen: het is de reden waarom ik hier werk. Ik heb ervaring opgedaan bij andere bedrijven en heb leuke en minder leuke dingen ervaren. Nu bij Meka Steel ben ik helemaal op m’n plek. Een kleine club, met een bewezen business case en volop (groei)ambitie. En het mooie is dat ik mezelf echt onderdeel voel van die ambitie. Daarnaast kan ik niet genoeg hameren op de veelzijdigheid en diversiteit in mijn werkzaamheden. Ik denk dat dit voor potentiële nieuwe collega’s echt een kans kan zijn. Je kruipt hier letterlijk zelf achter het stuur en bepaalt zelf de eindbestemming. Tot slot vind ik het ook erg gaaf dat we voor veel verschillende soorten bedrijven werken, terwijl ze allemaal actief zijn in de maakindustrie. Maar ze hebben allemaal een eigen (uniek) eindproduct en ‘ons’ geleverde plaatmateriaal ligt altijd aan de basis van wat er opgeleverd wordt. Mooier kan toch haast niet?”

NIEUWE COLLEGA’S

Waar is Meka Steel naar op zoek? “Ik denk dat wij mensen zoeken die van afwisseling houden en die excelleren zonder al te veel kaders waarbinnen gewerkt moet worden. Misschien is ‘niet te taakgericht’ een betere omschrijving. Affiniteit met de maakindustrie is wel echt een must. Daarbij wel de kanttekening dat motivatie nog belangrijker is. Als je echt iets wilt, dan kun je het leren. Die kans krijg je hier en uiteindelijk is er dan sprake van profit voor iedereen. Voor de klant, voor Meka Steel en voor jou persoonlijk.”

MEER OVER MEKA STEEL / STRATEGISCH/TACTISCH INKOOPPARTNER VOOR STAAL & METAAL

Bij Meka’ stellen we onszelf twee doelen: het creëren van een positief effect op het inkoopresultaat van staal en metaal en het verlagen van de complete total cost of ownership voor onze opdrachtgevers. Dat klinkt mooi en het is mooi. Bovenal is het waarheid pur sang, want enkel en alleen dit vormt ons bestaansrecht. We gaan te werk op basis van commitment, jarenlange ervaring, marktkennis en een groot en betrouwbaar netwerk binnen de staal- en metaalindustrie. Het werk dat we doen is hard nodig, want de (huidige) financiële markt stelt immers steeds hogere eisen aan bedrijven en organisaties; de omzet moet stijgen en de kosten moeten omlaag. Immers leidt kostenverlaging tot een significante verbetering van het bedrijfsresultaat. Geen hogere wiskunde, maar toch is en blijft de rekensom complex. Het ultieme doel voor iedereen? Het verlagen van de complete TCO. Om dit te doen slagen is de hulp van een strategisch/tactisch partner gewenst. Die partner zijn wij; Meka Steel.

Deel dit verhaal

LinkedinInstagramMail